Hoe heet de periodieke opwarming van het water in de Grote Oceaan?

Hoe heet de periodieke opwarming van het water in de Grote Oceaan?

El Niño duurt gemiddeld een half jaar en het oppervlak van de oceaan kan langs de evenaar tot drie graden warmer zijn dan normaal voor de tijd van het jaar. De piek ligt vaak in december, vandaar de benaming El Niño wat ‘het (kerst)kindje’ betekent.

Hoe heet de periodieke opwarming van de oostelijke Grote Oceaan?

De El Niño Southern Oscillation (ENSO) is een periodieke verschuiving van het oceaan-atmosfeersysteem in de tropische Stille Oceaan die het weer over de hele wereld beïnvloedt. Het gebeurt elke 3-7 jaar (gemiddeld 5 jaar) en duurt doorgaans negen maanden tot twee jaar.

Welk jaar El Niño?

De piek van de opwarming ligt vaak in december, vandaar de naam El Niño dat `het (Kerst)kindje’ betekent. De laatste zeer sterke El Niño was in 1997/1998, daarvoor waren er in 1982/1983, 1972/1973, 1888/1889 en 1877/1878 ook sterke El Niño’s.

Hoe vaak is El Niño?

Zo’n relatief zwakke El Niño komt vaak voor, gemiddeld eens in de zes jaar. Het belangrijkste effect van El Niño de volgende paar maanden is minder regen in Indonesië, waar ook de moesson waarschijnlijk later zal beginnen. verder kan het droger blijven in westelijk India en Pakistan.

Hoe warmt de zee op?

In water kunnen de zonnestralen veel díeper komen, en verwarmen dus een veel groter oppervlak. Het water is bovendien de hele tijd in beweging. En omdat het warme water steeds met koud water uit de diepte wordt gemengd, wordt zeewater nooit écht warm. In de zomer is het land dus warmer dan de zee.

Wat El Niño is en hoe het ontstaat?

El Niño is een natuurverschijnsel waarbij de bovenste laag van het water in de Grote Oceaan voor de kust van Zuid-Amerika, warmer is dan normaal. Het komt onregelmatig om de paar jaar voor en wordt veroorzaakt door een ingewikkeld samenspel van veranderende lucht- en golfstromen.

Wat betekent La Nina?

Bij een La Niña zijn de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar lager dan gemiddeld. Door een sterkere passaatwind komt meer koud water uit de diepe oceaan aan de oppervlakte.

Hoe ontstaat een La Nina?

La Niña is een natuurlijk fenomeen waarbij oppervlaktewater in de oostelijke Stille Oceaan op grote schaal afkoelt. Het ontstaat wanneer warm oppervlaktewater door sterke winden westwaarts wordt geblazen, weg van Zuid-Amerika richting Indonesië.

Wat zijn de gevolgen van een El Niño?

De belangrijkste gevolgen van El Niño zijn droogte in Indonesië en regen in de woestijnen van Zuid-Amerika. Ook op grotere afstand in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en India raakt het weer van slag.

Hoe komt de Stille Oceaan aan zijn naam?

Toch vond Ferdinand Magellaan de oceaan in 1520 erg kalmpjes. Ferdinand was aanvoerder van de eerste zeilreis rond de wereld. Hij voer als eerste Europeaan over de Stille Oceaan. Omdat de stoere zeebonk tijdens z’n reis geen storm meemaakte, noemde hij de zee ‘Mare Pacífico’.