Hoe weet je of je spiraal verschoven is?

Hoe weet je of je spiraal verschoven is?

Het spiraaltje zelf mag niet te voelen zijn bij de zelfcontrole. Voel je geen draadjes meer of zijn ze heel kort of juist lang geworden, dan zit de spiraal misschien niet meer goed. Maak in deze gevallen een afspraak bij ons op de praktijk voor een echoscopische controle.

Hoe weet je dat je spiraal niet goed zit?

Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal. Het spiraaltje zit dan niet meer goed in uw baarmoeder.

Kan een spiraal verkeerd zitten?

Controle van het spiraal Na het inbrengen van een spiraal is er een hele kleine kans dat het spiraal niet goed blijft zitten. Dit komt het meeste voor bij de 1e menstruatie na het plaatsen of bij heel heftige menstruaties.

Kan een spiraal verschuiven tijdens seks?

Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware ‘verliest’, maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.

Kan een spiraal zakken?

Tijdens de menstruatiecyclus beweegt het spiraaltje in de baarmoeder en kan het dus soms iets naar beneden zakken. Maar zolang het spiraaltje in de baarmoederholte zit ben je beschermd. In slechts enkele gevallen verliezen vrouwen hun spiraaltje.

Hoe lang buikpijn na spiraal?

Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.

Waarom stoot lichaam spiraal af?

Soms stoot het lichaam de spiraal af. De kans hierop is het grootst tijdens de eerste menstruatie na de plaatsing. Laat de huisarts dus na die eerste menstruatie altijd even controleren of de spiraal nog goed ligt.

Kan een spiraal pijn doen?

Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.

Kun je zelf je spiraal verwijderen?

Verwijderen spiraaltje Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.

Kan je partner je spiraal voelen?

Voel je het hormoonspiraaltje tijdens het vrijen? Als het spiraaltje op de juiste plaats zit, voel je het niet zitten. Als je het wel voelt, check dan even bij je dokter of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Bij het vrijen kan je partner de draadjes eventueel voelen.