Hoe weet je waar statiegeld op zit?

Hoe weet je waar statiegeld op zit?

Statiegeld in Nederland Achterop het flesje, op het etiket, staat altijd aangegeven of er statiegeld op het bierflesje zit. Als er niks op het flesje staat, betekent dat dat er geen statiegeld op zit.

Welk bier heeft statiegeld?

Statiegeld wordt ook op bierflessen (€ 0,10) en kratten (€ 0,75/€ 1,50 voor halve/hele lege kratten) geheven. Voor een bierkrat met 24 flesjes wordt dus € 3,90 statiegeld gevraagd, voor een krat bier met 12 flesjes (bijvoorbeeld van Bavaria) € 1,95.

Welke glazen flessen statiegeld?

Op welke flessen zit statiegeld? In Nederland zit er momenteel statiegeld op hervulbare glazen bierflesjes van 0,25 tot 0,5 liter en op grote PET-flessen voor frisdrank en water van 0,75 liter of meer. Meestal zijn dit anderhalve-literflessen.

Kun je losse flesjes bier inleveren?

De lege kratten en lege flessen bier kun je bij elke supermarkt in Nederland inleveren. De meeste supermarkten hebben hier een speciale afdeling voor met een speciale machine die de lege flessen en kratten innemen en automatisch alles bij elkaar optelt.

Kan je statiegeld terugkrijgen?

Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel. Statiegeld is dus geen belasting: je krijgt het betaalde statiegeld terug als je je lege drankverpakking terugbrengt.

Kun je statiegeldflessen inleveren zonder dop?

Moet ik mijn fles inleveren met of zonder dop? Wij raden aan uw fles met dop in te leveren, omdat ook de dop kan worden hergebruikt. Over een aantal jaar wordt het verplicht om de dop op de fles te laten.

Hoe herken je flessen met statiegeld?

Hoe werkt het? De kleine plastic flesjes met water of frisdrank waar statiegeld op zit, zijn te herkennen aan een speciaal logo op het flesje. Dat logo zie je op de foto hieronder. De flesjes moeten het liefst onbeschadigd en met dop worden ingeleverd bij de inzamelpunten.

Hoe herken je leeggoed?

Staat er geen enkel symbool op het bierflesje dat statiegeld aangeeft? Dan moet het flesje in de glasbak. In sommige gevallen wordt er ook een glasbaklogo op het etiket vermeld. Dit logo staat op eenmalige glazen verpakkingen die worden gerecycleerd.

Wat heeft allemaal statiegeld?

In Nederland is er statiegeld voor grote kunststof flessen voor water of frisdrank vanaf 1 liter (€ 0,25) en kleine van minder dan 1 liter (€ 0,15), glazen bierflessen (€ 0,10 voor gewone en € 0,20 voor beugelflessen) en kratten (€ 0,75/€ 1,50 voor halve/hele kratten).

Welke flessen hebben geen statiegeld?

Vanaf 1 juli 2021 betaal je 0,15 cent statiegeld per PET-fles met een inhoud tot 1 liter. Dit zijn alleen de plastic flesjes voor frisdrank en water. Er komt nog geen statiegeld op flesjes voor smoothies, sap of zuiveldranken, maar wij blijven ons ervoor inzetten dat dit er ook komt.