Kan de houtkachel aan bij storm?

Kan de houtkachel aan bij storm?

Omdat de haard zuurstof nodig heeft om te branden, is het ook belangrijk om je zuurstof kanaal volledig open te zetten. Stook niet bij windstil of mistig weer. Hierdoor kunnen rookgassen in je woning blijven hangen. Op dat moment kan je houtkachel wél schadelijk zijn voor je gezondheid.

Hoe krijg je een schoorsteenbrand?

Wat is een schoorsteenbrand Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal.

Waarom ploft hout?

Hout vergast namelijk bij hoge temperatuur. Als je hout sterk genoeg verhit komt er een gas uit dat brandbaar is (geen water dus). Dit noemt men hout ‘vergassen’. Als dit gas ontstaat in kleine holtes nabij het oppervlak, dan kunnen deze ook naar buiten komen met een knal(letje).

Is roet brandbaar?

Zolang het roet nat is, bestaat er geen risico op ontbranding. Naarmate de temperatuur van het rookgas stijgt, droogt het smerende roet en wordt het harde of glanzende roet geproduceerd. Alleen nu is het condensaatmengsel van teer, pek en koolwaterstof ontvlambaar.

Is het goed weer voor houtkachel?

Al jaren geldt als advies niet te stoken bij mist of windstil weer. Hoewel windstil weer voor een moderne kachel minder of zelfs geen problemen oplevert, is het wel degelijk een punt van aandacht. Vooral in een wat oudere, niet gerenoveerde stooksituatie.

Hoe stook je het beste een houtkachel?

Zorg altijd voor de juiste luchttoevoer. Als u begint met stoken zet u de luchttoevoer schuif volledig open. Als de blokken goed vlam hebben gevat mag de luchttoevoer schuif op ongeveer 75% open staan. Smoor het vuur niet en zet de luchttoevoer schuif pas dicht als het vuur volledig is gedoofd.

Hoe veilig is een houtkachel?

Een (haard)vuur in houtkachels of houthaarden levert de minste schadelijke gassen op als er volledige verbranding plaatsvindt: met veel zuurstof (luchttoevoer) en onder hoge verbrandingtemperatuur. Goede luchttoevoer is hoe dan ook belangrijk, omdat ook bij volledige verbranding schadelijke stoffen vrijkomen.

Hoe gevaarlijk is een schoorsteenbrand?

Zonder een schoon schoorsteenkanaal kunt u niet veilig stoken. Een vervuild of verstopt kanaal kan een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Jaarlijks zijn in ons land meer dan 2.000 schoorsteenbranden, die aanzienlijke schade aan woningen toebrengen.

Hoe herken je een schoorsteenbrand?

Hoe herken je een schoorsteenbrand? Tijdens een schoorsteenbrand is er buitengewoon veel rookontwikkeling. Het is zelfs mogelijk dat de rook naar binnen slaat. Naast de aanwezigheid van grote hoeveelheden rook, zul je de schoorsteenbrand ook herkennen aan een “loeiend en bulderend” geluid.

Welk hout mag niet in houtkachel?

Gebruik onbehandeld hout Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.