Waar ligt Edda in Noorwegen?
De gletsjer smelt razendsnel en het kraantjeswater is zo vervuild dat kanker en longziekten de bevolking van het idyllische Edda (de opnames vonden plaats in de Noorse stad Odda, vlak bij de iconische rotspartij Trolltunga) teisteren.
Wat betekent de naam Edda?
De Edda is een verzameling literaire en mythologische werken uit het middeleeuwse IJsland, die zowel delen van de oude mythologische verhalen van Noordelijk Europa, als richtlijnen omtrent de poëtische overdracht ervan, bevatten.
Hoe oud is de Edda?
Samenvatting. De Edda werd geschreven in 1222, en geldt nog steeds als een van de rijkste bronnen van de noordse mythologie. Voor het eerst is nu de gehele prozatekst van Snorri Sturluson in het Nederlands vertaald.
Hoe heet de hoofdstad in de Noorse mythologie?
Asgaard (Oudnoords Ásgarðr) is in de Noorse mythologie de plaats waar de Asen en Asinnen (de goden) woonden, die afzonderlijk wordt beschouwd van de wereld waar de mensen wonen (Midgaard), en hetzij in de ruimte hetzij in het centrum der wereld gesitueerd.
Hoe heette Oslo vroeger?
Koning Christiaan gaf de stad ook een andere naam: Christiania. Later werd dit nog Kristiania. De stad heeft van 1878 tot 1924 zo geheten. Pas in 1924 kreeg de stad de oude naam Oslo terug.
Wie eet de zon tijdens Ragnarok?
De wolf Sköll of Skalli, en zijn broer Hati zullen ten slotte Sól (de Zon) verslinden en haar broer Mani (de Maan), nadat zij er eeuwen op gejaagd hebben. De sterren verdwijnen van het uitspansel en de wereld wordt in complete duisternis gehuld.
Hoe heet de verzameling goden van de oude Scandinaviers?
De Noorse mythologie is de verzameling mythen die uit Noord-Europa (vooral in Scandinavië ) komen en de basis vormen van het religieuze systeem dat polytheïstisch werd beoefend in deze regio’s Middeleeuwen vóór de kerstening .
Wat is een Odin?
Odin (Oudnoords: Óðinn, Zweeds en Deens: Oden) wordt gezien als de oppergod of alvader in de Noordse mythologie.
Hoe heet de verzameling goden en helden van de oude Scandinaviers?
titel van een verzameling oudnoorse heldenzangen en godenliederen, die vermoedelijk in de 13de eeuw op Ijsland is ontstaan.
Welke goden hadden de Germanen?
In de Germaanse talen werden over het algemeen de namen van Mars, Mercurius, Jupiter en Venus vertaald naar het Germaanse equivalenten Týr, Wodan/Odin, Donar/Thor en Frigg/Freya. Ook voor zon en maan gebruikte men de lokale benaming. Zaterdag is de enige dag van de week die niet vertaald werd naar een Germaanse god.