Wat is Xifodynie?

Wat is Xifodynie?

Xifodynie is een weinig bekende aandoening waarbij er een drukkende pijn wordt ervaren op het zwaardvormig aanhangsel (xifoïd), aan de onderzijde van het borstbeen ter plaatse van het maagkuiltje. Xifodynie heeft geen specifieke symptomen waaraan het te herkennen is.

Hoe voelt syndroom van Tietze?

Klachten bij het syndroom van Tietze U heeft pijn op 1 of meer plekken op de borst. Ook is er vaak drukpijn links of rechts naast het borstbeen. Vaak ontstaat de pijn opeens. De pijn kan erger worden bij bewegen, diep zuchten, niezen of hoesten.

Waar zit de Xiphoid?

Het borstbeen bestaat uit een bovendeel: het handvat (manubrium), een middendeel (corpus) en een onderste, kraakbenig deel: het zwaardvormig uitsteeksel (processus xyphoideus).

Wat te doen tegen middenrif pijn?

Als u klachten ervaart aan het middenrif, kunt u bij een van onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen. Manuele therapie kan u helpen indien uw klachten te maken hebben met bewegingspatronen, immobiliteit of een hoogstand van het middenrif.

Wat is pijn op het middenrif?

Klachten en symptomen bij middenrifbreuk Klachten kunnen ontstaan als de maag gedeeltelijk omhoog komt door de opening in het middenrif. Als gevolg hiervan kan het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag minder goed sluiten. Maaginhoud kan dan gemakkelijk omhoog stromen in de slokdarm.

Wat is de ziekte van Marfan?

Het syndroom van Marfan is een erfelijke aandoening waarbij je lichaam niet goed bindweefsel aanmaakt. Door het syndroom wordt het bindweefsel zwakker en kan het makkelijk kapot gaan. In het hart kan daardoor de aorta wijder worden of de hartklep gaan lekken.

Wat is de ziekte van Sjögren?

Door de ontstekingen kan er schade in het weefsel van de speeksel- en traanklieren optreden, waardoor de functie wordt aangetast. Er wordt dan minder speeksel en traanvocht aangemaakt. Dit leidt tot droge ogen en een droge mond.

Is syndroom van Tietze erg?

Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk. De pijn zit meestal aan 1 kant. Het is ongevaarlijk.

Heb ik Tietze test?

Een makkelijke test die je zelf kunt doen om in te schatten of je klachten afkomstig kunnen zijn van het syndroom van Tietze of costochondritis, is door met 1 vinger op de pijnlijke plek aan de ribben te drukken. Wordt de pijn daardoor erger? Dan is er een kans dat je het syndroom van Tietze of costochondritis hebt.

Hoe kom je aan het syndroom van Tietze?

Het syndroom van Tietze duidt op een geheel van pijnklachten ter hoogte van de overgang van ribben naar borstbeen. De precieze oorzaak is doorgaans onduidelijk. Wel stelt men vast dat voor het optreden van de klachten vaak infecties of operaties aan de borstkas hebben plaatsgevonden.